Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Auto-Moto
Mobilní telefony
Notebooky  |  Tablety
Příslušenství
Wearables  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie  |   TV Freak
16.3.2010, Pavel Koza, aktualita
Součástí keynote na MIX10 byla i velmi podrobná prezentace nových vlastností Windows Phone 7 Series. A to na "živém", skutečném zařízení s nejaktuálnější verzí operačního systému, takzvaným denním buildem.
petr.antos (15) | 20.3.20103:27
Prozatím asi "nejděsivěji" působí zrpávy o tom, že WP7 nebude podporovat interní SQL databázi, tedy přístup k něčemu jako SQL Compact atd. Neumím si ovšem představit, KDE by tedy měla být uložena všechna ta data, včetně rozsáhlých médií, která mají aplikace spravovat. Bylo řečeno, že bude podporováno interní storage přes LINQ. A to může být právě ono. Podle mě vývojáři, kteří tomu opravdu rozumějí nemají teď čas se někde rozepisovat, tím méně o detailech, ale umím si představit, že uvnitř klidně SQL Compact může být schovaný právě za LINQ interface. "SQL" je totiž jeden z posledních kostlivců v IT. Tedy ne relační databáze (NIC rychlejšího a efektivnějšího na struktoravná data ještě nikdo patrně nevymyslel), ale SQL jako dotazovací jazyk je něco, co by mělo zmizet, podobně jako klasické CRT obrazovky nahradily LCD displeje (CRT jsou v podstatě "lampy", tedy předválečná záležitost...). Samozřejmě není možné ničím přes noc nahradit veké na SQL založené serverové databáze, to je úplný nesmysl, ale v telefonu nevidím problém schovat všechny detaily uložení dat právě za LINQ. Dali si ním strašnou práci, rozšiřovali kvůli němu kompilátor C# i celý .NET runtime o spoustu nových konstrukcí, dáky kterým vůbec začlo něco takového tak pěkně fungovat. Přes LINQ je možné se uniformě dotazovat na data z různých zdrojů, právě bez závislosti konkrétní implementaci úložiště. I v mobilu MUSÍ být nějaké efektivní a obrovské úložiště, chcete-li "databáze", ovšem přístupná už POUZE přes LINQ. A pomalu tenhle koncept probublá i na desktopy a servery a možná jednou budou mít i pevné disky (tedy spíš už SSD) akcelerované LINQ přímo ve firmware, IMHO. Kdo ví, jestli WP7 mají vůbec uvnitř klasický "filesystém" - není tam náhodou také už něco jako embedded WinFS ??? Nechtějí také i proto zakázat běžně vyměnitelné paměťové karty??? To je jistě i kvůli DRM a zabránění prachsprostým zlodějinám kolem muziky a videa? Osobně by mi vůbedc nevadilo streamovat si cokoliv budu chtít ze světa za dorbný peníz a kešovat si to přitom do onoho úložiště, resp. mazat to co tam prostě UŽ nechci a nahrazovat to něčím novým. Pokud budeme všichni pořád tyhle věci sprostě KRÁST, přestane mít jednou smysl filmy i muziku točit a bude po žížalkách .......... grrrrr
Odpovědět0  0
inetMark (33) | 17.3.20100:24
Otazka znie: O co to bude lepsie nez iPhone? Vyhodu vidim len v peknom rozmiestneni v HUB-och, co iPhone zial nema zatial (mozno to prinesie niektora z novych verzii OS). Dalsim malym plusom pre WP7 je zviazanost so socialnymi sietami a fakt, ze hry tam pojdu asi do buducna kvalitnejsie. Dalsou vyhodou by mal byt Exchange (ktory je pre mna velmi dolezity a koli jeho nedostatocnej podpore asi na iPhone neprejdem). iPhone ma obrovsku vyhodu v pocte aplikacii a ich cene. Toto sa ktovie kedy podari Microsoftu dohnat.
Odpovědět0  0
xsauron (18) | 16.3.201015:26
Zadne pametove karty, multitasking, zadna zpetna kompatibilita......... Nejradeji bych koupil 51% Microsoftu a sefa vyvojaru osobne vyrazil. Neslozime se? ;-)
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.